Οι κυβερνήσεις της Δύσης ψηφίζουν πόλεμο – η κούρσα των εξοπλισμών

Όσο τα πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία εντείνονται, τόσο οι κυβερνήσεις της Δύσης επενδύουν στον πόλεμο. Γιγάντια κρατικά και διακρατικά εξοπλιστικά προγράμματα που περιλαμβάνουν πυραύλους, βόμβες, αεροσκάφη κ.λπ. ανακοινώνονται σχεδόν καθημερινά.
LOCKHEED MARTIN
Η Lockheed Martin, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες παραγωγής όπλων και μαχητικών αεροσκαφών, έχει λάβει ένα συμβόλαιο 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή κοινών πυραύλων αέρος-εδάφους Standoff (JASSM) και αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας (LRASM) για τους συμμάχους των ΗΠΑ. Η πρώτη παρτίδα των 22 πυραύλων με εμβέλεια έως και 1.000 χιλιόμετρα, θα παραδοθεί σε χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στην Πολωνία, την Φιλανδία αλλά και στην Ολλανδία. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέθεσε στην ίδια εταιρεία δύο συμβάσεις συνολικής αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εργαστεί στο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων Trident II D5 και να προμηθεύσει το Πολεμικό Ναυτικό με 8 τέτοιους πυραύλους μέσα στο επόμενο έτος. Η εταιρία έχει στα σκαριά της αντίστοιχη συμφωνία και με το Ηνωμένο Βασίλειο.
BAE SYSTEMS- BRITISH COMPANY
Η BAE Systems παρέδωσε τη δεύτερη φρεγάτα τύπου 26 City του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Η κατασκευή των φρεγατών έχει ξεκινήσει από το 2022 από την BAE Systems, όταν η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 4,2 δισεκατομμύρια λίρες (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πέντε νέες φρεγάτες για να ενισχύσει την ασφάλεια «ενόψει των αυξημένων ρωσικών απειλών», όπως είχε δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ. Η σουηδική εταιρεία κατασκευής NCC υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης για την BAE Systems Hägglunds, θυγατρική της Βρετανικής εταιρίας παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού BAE Systems, στα ανατολικά της χώρας. Η υποδομή θα κοστίσει 560 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (54,9 εκατομμύρια δολάρια) και θα αποτελείται από χώρο πρωτογενούς παραγωγής, εργαστήρια, αποθήκες, χώρους προσωπικού και γκαράζ. Η μνημειακού μεγέθους εγκατάσταση που θα παραδοθεί έως το 2026, θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή και τη συντήρηση οχημάτων μάχης, τεθωρακισμένων μηχανικών και οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για διεθνείς στρατιωτικούς πελάτες. Ταυτόχρονα η θυγατρική της BAE Systems στην Αυστραλία, παρουσίασε το επόμενης γενιάς μη επανδρωμένο επίγειο σύστημα 8×8 για αυτόνομες και ημιαυτόνομες επιχειρήσεις υποστήριξης μάχης.
ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ
Η Ολλανδία επίσης υπέγραψε συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για να ξεκινήσει την κατασκευή τεσσάρων νέων υπερσύγχρονων υποβρυχίων για να αντικαταστήσει τα γερασμένα υποβρύχια που έχει στην κατοχή της. Τα δύο πρώτα υποβρύχια θα παραδοθούν μέχρι το 2034 ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και στενότερη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα μεταξύ του Ολλανδικού Υπουργείου Άμυνας, της Ολλανδικής Άμυνας Βιομηχανικής Βάσης και του Naval Group. Το Βέλγιο μέσα στο καλοκαίρι έκανε κι αυτό ένα άνοιγμα στην αγορά εξοπλισμών. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση βόμβων μικρής διαμέτρου (SDB-II) στο Βέλγιο. Συνολικά 196 SDB-II καθώς και εκπαίδευση, συντήρηση και υλικοτεχνική υποστήριξη θα παραδοθούν στο Βέλγιο για περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον παρέλαβε τα πρώτα F-35, μέρος συμφωνίας κόστους 6,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε το 2018 για να αντικαταστήσει τα F-16 Fighting Falcons της βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει συνολικά 34 συμβατικά F-35A απογείωσης και προσγείωσης, κινητήρες και μια πλατφόρμα προσομοιωτή αερομεταφερόμενων αποστολών.
Ενδεικτικό της μιλιταριστικής φρενίτιδας στην Ε.Ε είναι πως ακόμη και το Λουξεμβούργο το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως “no-capability NATO nation” (κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς στρατιωτικές ικανότητες), το 2024 διπλασίασε τον προϋπολογισμό για την υποστήριξη έργων και προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης πολεμικού εξοπλισμού, οχημάτων και συστημάτων ασφαλείας από 14.708 εκατομμύρια ευρώ το 2023 σε 23.847 εκατομμύρια ευρώ (το αντίστοιχο ποσό για το 2022 ήταν 4.252 εκατ. ευρώ!).
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ
Τα τρία κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία έχουν εισέλθει σε μια περίοδο πολεμικής φρενίτιδας έναντι των γειτόνων τους Ρωσίας και Λευκορωσίας πρωταγωνιστώντας στην νατοϊκή εκστρατεία στην Ουκρανία. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο η Λιθουανία είχε παρουσιάσει το πρώτο «πάρκο αντι-κινητικότητας», μια γραμμή άμυνας που διαμορφώνεται στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ και διαθέτει οδοφράγματα και διάφορα αντιαρματικά εμπόδια τα λεγόμενα «δόντια του δράκου», πελώριων κατασκευών από σκυρόδεμα για αναχαίτιση της προέλασης αρμάτων μάχης. Η λιθουανική κυβέρνηση ενισχύει συνεχώς αυτή την γραμμή επεκτείνοντας την και δημιουργώντας πανάκριβες δομές εγκατάστασης εκρηκτικών κάτω από γέφυρες ενώ οι οχυρώσεις προβλέπεται να ενισχυθούν με επιπλέον νάρκες, ενώ θα κατασκευαστούν αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών σε όλο το μήκος της γραμμής. Άλλωστε η χώρα έχει συμφωνήσει να «φιλοξενήσει» στο έδαφος της γερμανική στρατιωτική βάση στην περιοχή του Ρουντνινκάι (κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία) η οποία θα φιλοξενήσει μια γερμανική ταξιαρχία 5000 χιλιάδων ανδρών. Σύμφωνα με το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας, οι επενδύσεις σε στρατιωτικές και εκπαιδευτικές υποδομές για την «φιλοξενία» της γερμανικής ταξιαρχίας, θα φτάσουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Στα σχέδια του ΝΑΤΟ προβλέπεται η δημιουργία ανάλογων «πάρκων» και στις 3 χώρες της Βαλιτικής σε τοποθεσίες που έχουν οριστεί από το ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία στα ανατολικά και στα δυτικά, στην περιοχή Καλίνινγκραντ της Ρωσίας έως τον Απρίλιο του 2025. Στα σχέδια θα περιληφθούν πέρα από τις συμβατικές μεθόδους ανίχνευσης και παγίδευσης και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό κίνησης. Το συνολικό κόστος ολόκληρου του αμυντικού συστήματος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ «ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ» ΧΩΡΕΣ
Η Κύπρος και η Ιρλανδία, παρόλο που τυπικά διατηρούν στρατιωτική ουδετερότητα και δεν είναι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μετά την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχουν συσφίξει επικίνδυνα τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Η Ιρλανδία, ανακοίνωσε για το 2025 εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ ύψους 1,49 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 110 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω από τον προϋπολογισμό του 2024. Επιπλέον η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει εξαγγείλει ότι έως το 2028 θα αυξήσει το στρατιωτικό προσωπικό από 7.400 σε 11.500 (αύξηση πάνω από 50%). H Κύπρος μέσα στον Σεπτέμβρη υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την δημιουργία αμυντικού οδοιπορικού χάρτη μετά σε συνέχεια νομοσχέδιου που κατατέθηκε τον Μάιο, στο αμερικανικό κογκρέσο και προέβλεπε πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η συμφωνία αυτή, με φόντο τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Τέλος στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε μέσα στον Ιούλιο συμφωνία για την επισημοποίηση της απόκτησης των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II από τις ΗΠΑ. Ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, των αστικών κομμάτων και όλης της ελληνικής μπουρζουαζίας, εγκυμονεί ασύλληπτους κινδύνους για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Στην ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση από την επέκταση του πολέμου στην Μέση Ανατολή αλλά και την συνεχής όξυνση του μετώπου στην Ουκρανία, η διαρκής ενίσχυση των εξοπλισμών και της πολεμικής βιομηχανίας από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το μόνο το οποίο προμηνύει είναι η «επένδυση» στην επέκταση και την γενίκευση του πολέμου.