Εξοπλιστική “βοήθεια” χωρίς προηγούμενο από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές στο Ισραήλ

Η όξυνση του μετώπου της Μ. Ανατολής μεγαλώνει συνεχώς. Κλείνοντας έναν χρόνο από την δίκαια αντεπίθεση της ηρωικής παλαιστινιακής αντίστασης και την έναρξη της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, εξαπλώνεται ο πόλεμος στην Μ. Ανατολή από τις μαζικές δολοφονικές και τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και το Ιράν. Οι ΗΠΑ συνεχώς αυξάνουν τις πολεμικές δαπάνες και την «βοήθεια για την αυτοάμυνα» του Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, η νομισματική δέσμευση της Αμερικής στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023, είναι τουλάχιστον 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια, το υψηλότερο που έχει δοθεί σε έναν χρόνο από τότε οι ΗΠΑ άρχισαν να παρέχουν βοήθεια στο Ισραήλ το 1959. Επιπρόσθετα οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα (στρατιώτες) στην περιοχή σε περίπου 43.000 από τον Οκτώβριο του 2023. Το Associated Press, που κάλυψε την έκθεση COW (Cost Of War), υπολόγισε ότι έχουν δαπανηθεί επιπλέον 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η έκθεση αυτή, δεν περιλαμβάνει καμία πρόσθετη βοήθεια που έχει λάβει το Ισραήλ μετά την εισβολή του στο νότιο Λίβανο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα περισσότερα από τα αμερικανικά όπλα που παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είναι βλήματα πυροβολικού, κατευθυνόμενες βόμβες, πυρομαχικά bunker busters (εκρηκτικής δύναμης 900 κιλών) κ.α. Σύμφωνα με έρευνες, 4 δις δολάρια έχουν δαπανηθεί για την αποκατάσταση των αντιπυραυλικών συστημάτων Iron Dome and Rod of David, για όπλα και καύσιμα αεροσκαφών.
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε πριν περίπου έναν μήνα την πώληση στο Ισραήλ πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αδιαφορώντας από τις πιέσεις και τις εκκλήσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσουν αυτές οι προμήθειες. Συνεχίζει και εξοπλίζει το σιωνιστικό κράτος-δολοφόνου του Ισραήλ με 50 μαχητικά αεροσκάφη F-15 πολλαπλών ρόλων, σχεδόν 33.000 οβίδες για άρματα μάχης, 50.000 οβίδες ολμοβόλων κ.ά., με πρόσταγμα «την βελτίωση της δυνατότητας του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές εχθρικές απειλές».
Εξαπλώνοντας τον εφιάλτη του πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την στρατιωτική παρουσία με την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτά περιλαμβάνουν δύο ομάδες αεροπλανοφόρων, πολλά αντιτορπιλικά και αποβατικά αποβατικά, καθώς και χιλιάδες πεζοναύτες. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει σημαντικούς πόρους της Πολεμικής Αεροπορίας, μαχητικά, μεταφορικά αεροσκάφη και τάνκερ, που εξυπηρετούνται από μερικές χιλιάδες ακόμη στρατιώτες με απώτερο σκοπό την εξάλειψη των Χούθι και της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να οξυνθούν οι επιθέσεις σε Υεμένη, Λίβανο, Ιράν. Αυτός είναι ο λόγος της αποστολής δύο ομάδων κρούσης αερομεταφορέων στη Μεσόγειο και τη βοήθεια του Ισραήλ στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων.
Αμερικανικά στρατεύματα σταθμεύουν στο Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ υπάρχουν επίσης μεγάλες βάσεις στο Τζιμπουτί και την Τουρκία.
Σε όλη αυτή την ακατάπαυστη ροή οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, δεν πρέπει να αγνοήσουμε και την υπέρογκη βοήθεια που έχουν δώσει οι χώρες τις ΕΕ.
Πρωταγωνιστής στν προμήθεια όπλων προς το Ισραήλ βρίσκεται η Γερμανία η οποία παρά το γεγονός πως έχει αναγκαστεί να μειώσει την προμήθεια όπλων λόγω της κοινωνικής κατακραυγής και του αντιπολεμικού αισθήματος στην γερμανκή κοινωνία, θα προμηθεύσει σύντομα ακόμη περισσότερα όπλα όπως δήλωσε στις 10/10 ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο κοινοβούλιο στις 7 Οκτωβρίου.
Οι μεγάλες αντδράσεις για την γενοκτονία των παλαιστινίων στην Γάζα ανάγκασαν την κυβέρνηση να μειώσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ περιορίζοντας τες μόνο στα 14,5 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας. Όμως οι εξαγωγές οι οποίες έχουν εγκριθεί το 2023 αλλά δεν έχουν παραδοθεί είναι αξίας 326,5 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού εξοπλισμού και πολεμικών όπλων”, αύξηση δεκαπλάσια από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το ίδιο υπουργείο.
Σχολιάζοντας την πτώση των εξαγωγών, η γερμανική κυβέρνηση θέλοντας να αποκρύψει την γύμνια της και το πανθόμολογούμενο γεγονός πως αναγκάστηκε να παγώσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ λόγω της κοινωνικής κατακραυγής ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει “μποϊκοτάζ στις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ” όπως είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση αλλά ότι “οι άδειες εξαγωγής εκδίδονται κατά περίπτωση μετά από προσεκτική εξέταση, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο, την εξωτερική πολιτική και ζητήματα ασφάλειας”.