Όταν ο ντανταϊστής Βελλούδιος συναντήθηκε με τον σουρεαλιστή Εμπειρίκο (του Δημήτρη Κατσορίδα)

Όταν ο ντανταϊστής Βελλούδιος συναντήθηκε με τον σουρεαλιστή Εμπειρίκο

Ο Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος (1895-1992) υπήρξε ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας ντανταϊστής και ο 166ος στη σειρά στον κατάλογο των απανταχού ντανταϊστών, που συντάχθηκε το 2016 με αφορμή τα 100 χρόνια του κινήματος Dada, το οποίο υπήρξε πρόδρομος του σουρεαλισμού. Εξ ου και η ανάλογη Έκθεση.

Ήταν γόνος αστι­κής οι­κο­γέ­νειας πα­νε­πι­στη­μια­κών και υιο­θέ­τη­σε το επώ­νυ­μο της Αγ­γλί­δας για­γιάς του, Luise Murray, από τη μεριά της μη­τέ­ρας του, το οποί­ος εξελ­λή­νι­σε (Μούρ­ραης). Σε ηλι­κία 17 ετών, σπου­δά­ζο­ντας στη Ζυ­ρί­χη, σύ­χνα­ζε στο «Cabaret Voltair», που ήταν κέ­ντρο καλ­λι­τε­χνι­κής ψυ­χα­γω­γί­ας, στο οποίο γνώ­ρι­σε τους καλ­λι­τέ­χνες του ντα­νταϊ­στι­κού κι­νή­μα­τος. Στη Ζυ­ρί­χη είδε για πρώτη φορά το Ζέ­πε­λιν και έτσι απο­φά­σι­σε να γίνει και έγινε ο πρώ­τος Έλ­λη­νας ανε­μο­πό­ρος-αε­ρο­πό­ρος. 

Στη Ζυ­ρί­χη συλ­λαμ­βά­νει μια πρω­το­πο­ρια­κή ιδέα, την φα­ντα­σιο­με­τρία, η οποία είναι συλ­λο­γή ευ­τε­λών υλι­κών (π.χ. κο­χύ­λια, μικρά κομ­μά­τια από ξύλο, φελ­λοί, σύρ­μα­τα, μη­χα­νι­κά υπο­λείμ­μα­τα, κλπ), και δη­μιουρ­γεί μι­κρο­σκο­πι­κά έργα τέ­χνης. Εκεί δη­μιουρ­γεί και το πρώτο έργο του, το οποίο είναι ένα σχέ­διο Ζέ­πε­λιν, που, αντί να ρί­χνει βόμ­βες, ρί­χνει τε­τρά­φυλ­λα τρι­φύλ­λια, θέ­λο­ντας να μι­λή­σει για την ει­ρή­νη.

Κατά πως φαί­νε­ται, η άποψη του Βελ­λού­διου είναι πως η τέχνη δεν ορί­ζε­ται από τα βα­σι­κά και γνώ­ρι­μα υλικά (ξύλο, μάρ­μα­ρο, μπρού­τζος κλπ.), αλλά από οτι­δή­πο­τε υλικό, ακόμη και το πιο ευ­τε­λές. Ου­σια­στι­κά, η τέχνη ορί­ζε­ται από την έμπνευ­ση, τη φι­λο­σο­φία και την αι­σθη­τι­κή του καλ­λι­τέ­χνη.

Ο Βελ­λού­διος, διέ­θε­τε ένα ιδιό­τυ­πο ελ­λη­νο­κε­ντρι­σμό, όχι εθνι­κι­στι­κό, και δεν είναι τυ­χαίο που ο Σι­κε­λια­νός και η Εύα Πάλ­μερ, στην ανα­βί­ω­ση των Δελ­φι­κών Εορ­τών το 1927 και 1930, του ανέ­θε­σαν την χο­ρο­γρα­φία των αν­δρών. Έτσι αυτός,  χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τον ζεϊ­μπέ­κι­κο χορό τον με­το­νό­μα­σε σε «Ζεϋ­μπέ­κι­κο», δη­λα­δή χορό του Δία. Πά­ντως, ξέ­χω­ρα από την πραγ­μα­τι­κή κα­τα­γω­γή του ζεϊ­μπέ­κι­κου ως χορού των ζεϊ­μπέ­κη­δων, εντού­τοις ο συν­δυα­σμός που έκανε ο Βελ­λού­διος με το «Ζευς», έχει καλ­λι­τε­χνι­κό εν­δια­φέ­ρον. Και ως τέ­τοιο χρειά­ζε­ται να το δούμε.

Η συ­νερ­γα­σία του με τον Εμπει­ρί­κο προ­ήλ­θε από τη φω­το­γρά­φι­ση των μι­κρο­σκο­πι­κών φα­ντα­σιο­με­τρι­κών κα­τα­σκευών του Βελ­λού­διου, με τον ιδιαί­τε­ρο τρόπο φω­το­γρά­φι­σης του Εμπει­ρί­κου, μέσα από σκιές και φω­το­σκιά­σεις, απο­δί­δο­ντας ου­σια­στι­κά μια νέα ει­κό­να και άρα ένα νέο έρ­γο-αντι­κεί­με­νο, μια δια­φο­ρε­τι­κή οπτι­κή του έργου τέ­χνης του Βελ­λού­διου. Διότι, τε­λι­κά, το έργο από τη στιγ­μή που φεύ­γει από τον δη­μιουρ­γό του, έχει τη δική του συ­νέ­χεια στο χρόνο, απο­κτά τη δική του πο­ρεία και ταυ­τό­τη­τα, ενώ ορί­ζε­ται κάθε φορά από τον εκά­στο­τε πα­ρα­τη­ρη­τή.

Από τη συ­νερ­γα­σία με τον Εμπει­ρί­κο, δη­μιουρ­γή­θη­καν 100 φω­το­γρα­φί­ες, ενώ ο Βελ­λού­διος έγρα­φε μικρά κεί­με­να σε κάθε φω­το­γρα­φία. «Αυτός ο συν­δυα­σμός αντι­κει­μέ­νου, κει­μέ­νου και φω­το­γρά­φι­σης είναι μο­να­δι­κός στον κόσμο», όπως λέει ο Δ. Αγρα­φιώ­της. Σε αυτές τις φω­το­γρα­φί­ες στη­ρί­ζε­ται η Έκ­θε­ση στο The Box (17 Απρι­λί­ου έως 17 Μαϊου 2018). Οι δε τί­τλοι των φω­το­γρα­φιών έχουν εν­δια­φέ­ρον, για τη φα­ντα­σία που δια­θέ­τουν, σε σχέση με το έργο. Ανα­φέ­ρω ορι­σμέ­νους: «Νάρ­κισ­σος»«Εύα και Αδάμ ως μό­ριον εν ιμέρω»«Το Υπο­συ­νεί­δη­το. Le Subconsciant», «Janus. Ο Θεός Ιανός. ΔΙ­ΠΡΟ­ΣΩ­ΠΟΣ»«Η Γυ­ναί­κα, το Άγνω­στο τούτο» κλπ. Επι­πλέ­ον, στην Έκ­θε­ση υπάρ­χουν τρία αυ­θε­ντι­κά μι­κρο­σκο­πι­κά έργα του Βελ­λού­διου, καθώς επί­σης το πρω­τό­τυ­πο ARTIST BOOK, που φι­λο­τέ­χνη­σαν ο Βελ­λού­διος και ο Τσα­ρού­χης για τον Δ. Πι­κιώ­νη. Επι­πλέ­ον, εκτί­θε­νται και φω­το­γρα­φί­ες από λα­ο­γρα­φι­κές πα­ρα­δό­σεις της πε­ριο­χής του Τυρ­νά­βου, το 1952, τις οποί­ες τρά­βη­ξε μαζί με τον Εμπει­ρί­κο, προ­σπα­θώ­ντας να κα­τα­γρά­ψουν τα έθιμα της ευ­γο­νί­ας της Κα­θα­ρής Δευ­τέ­ρας και τις φα­λι­κές σα­τι­ρι­κές γιορ­τές που τις συ­νό­δευαν.

Ο Βελ­λού­διος υπήρ­ξε ένας από τους ση­μα­ντι­κό­τε­ρους κο­σμο­πο­λί­τες καλ­λι­τέ­χνες του 20ου αιώνα, και από αυτόν εμπνεύ­στη­κε ο Βαμ­βα­κά­ρης και έγρα­ψε, το 1925, τον «Αρι­στο­κρά­τη». Πέ­θα­νε σχε­τι­κά άγνω­στος, όπως ακρι­βώς επέ­λε­ξε να ζήσει.

Οι στίχοι του Βαμβακάρη, για τον Βελλούδιο, όπου με βάση αυτούς συνέθεσε,

το 1937, το άλλο του τραγούδι: «Ήμουνα μάγκας μια φορά με φλέβα αριστοκράτη».

 –

«Ο Θάνος μάνγκας καθαρός, σωστός αριστοκράτης
τρανός και πολυγράμματος σαν ο σοφός Σωκράτης
Θάνε μου με το πέταγμα ετρόμαξες τον χάρο
σαν Αχιλλεύς που έσερνε τον Έχτορα με κάρο
Κόπιασε έλα γρήγορα κυρ Θάνο στον τεκέ μας
ν’ ακούσεις φίνο μπαγλαμά και τις διπλοπεννιές μας
Για να σου φύγουν οι καημοί, να σπάσεις νταλκαδάκι
και να φουμάρεις το λουλά με Προυσαλιό μαυράκι»